ΠΥΡΓΟΙ ΓΕΡΑΣ

Astypalea

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Στο Δήμο Γέρας μπορεί να συναντήσει κανείς παραδοσιακά κτίρια και παλιά αρχοντικά εκπληκτικής αρχιτεκτονικής, όπως είναι το κτίριο Βρανά στο οποίο στεγάζεται το σημερινό δημαρχείο στον Παπάδο. Αξιοθαύμαστα τμήματα τοιχογραφίας του γνωστού ζωγράφου Θεόφιλου σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση σε έναν παλιό φούρνο στον Μεσαγρό. Αξιόλογα μνημεία αποτελούν και οι βρύσες που στολίζουν τις πλατείες των χωριών, όπως η τουρκική μαρμαρόγλυπτη κρήνη στον Παπάδο και η αραβικής τεχνοτροπίας του Μεσαγρού. Επίσης στον Μεσαγρό υπάρχει τζαμί σε πολύ καλή κατάσταση. Αξιόλογες είναι και οι εκκλησίες των χωριών, οι περισσότερες από τις οποίες χτίστηκαν την εποχή της Τουρκοκρατίας. Χαρακτηριστική είναι η ξυλόγλυπτη βασιλική του Σκοπέλου όπου κάτω από το ναό σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση πρωτοχριστιανικές κατακόμβες. Στον Σκόπελο υπάρχει ένα τουρκικό σχολαρχείο το οποίο πρόσφατα διαμορφώθηκε σε ξενώνα. Σημαντικά λείψανα προϊστορικού οικισμού έχουν βρεθεί στην περιοχή «Χαλατσές». Είναι πολύ πιθανό στο σημείο αυτό να βρισκόταν η «Ιερά Πόλη», που κατά τον Πλίνιο ήταν δευτερεύουσα κώμη της Αιολικής Λέσβου. Επίσης αρχαιολογικά ευρήματα έχουν βρεθεί στην περιοχή «Μάννα». Ότι απέμεινε από τους αρχαίους οικισμούς έρχεται στην επιφάνεια ακόμα και σήμερα σε όλο το μήκος της ακτής του Κόλπου.

ΦΥΣΗ

Το ωραιότερο μνημείο της φύσης, όμως, και ένα από τα ωραιότερα της Μεσογείου είναι ο κόλπος της Γέρας. Είναι η ψυχή και η ανάσα της Γέρας. Η ζωή των κατοίκων συνδεόταν και συνδέεται με αυτόν. Το στόμιο του κόλπου προς το πέλαγος, όμοιο με φιορδ, έχει θέα μαγευτική με τα μικρά νησάκια να στέκουν σαν βιγλάτορες στο κανάλι, και τις ασημόχρωμες ελιές να φτάνουν μέχρι το κύμα. Απείρου κάλλους είναι οι δαντελωτές παραλίες και οι πολύ μικροί όρμοι που υπάρχουν τόσο μέσα στον κόλπο, όσο και στην πλευρά που βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος. Η ομορφότερη και πιο αξιοποιημένη από όλες είναι το Τάρτι, το οποίο διαθέτει πεντακάθαρα νερά και βρίσκεται στους πρόποδες ενός καταπράσινου λόφου. Κάθε καλοκαίρι κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες που απολαμβάνουν φρέσκα ψάρια στις γραφικές ψαροταβέρνες. Επίσης μαγευτικοί είναι οι όρμοι «Τσίλια», «Λιγονάρι», «Τσάφι», «Φαρά» και «Γιαλιώτισσα».

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Οι παραλίες “Ευρειακή” και “Τάρτι” συμμετέχουν από το 1996 στο Διεθνές Πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ”. H “Γαλάζια Σημαία” είναι ένα διεθνές σύμβολο ποιότητας. Είναι ίσως το πιο γωνστό περιβαλλοντικό σήμα και απονέμεται από το 1987, κάθε χρόνο, σε 38 χώρες του κόσμου, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν καθαρή θάλασσα. Πρέπει να τηρούνται συνολικά 27 κριτήρια, που αναφέρονται σε ποιότητα νερών κολύμβησης, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου. Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE). Στην Ελλάδα, φορέας του προγράμματος, από το 1992, είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση της χώρας (ιστότοπος: eepf.gr).

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Το Πέραμα παρουσιάζει τις περισσότερες επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση. Γραφικές ταβέρνες με παραδοσιακή κουζίνα, μπαρ που σφύζουν από νεολαία. Υπάρχουν δύο ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή της Ευρειακής, καθώς και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια όπου μπορούν να μείνουν οι επισκέπτες.

Πέρα από την φυσική ομορφιά της περιοχής, ο Δήμος Γέρας έχει μια μακρόχρονη και πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Αξίζει να τον επισκεφθείτε.